Är flyttstädning obligatorisk?

Är flyttstädning obligatoriskt? Alla som någon gång har flyttat vet att det handlar om en ganska stor insats som sliter både fysiskt och rent mentalt. Inte minst gäller detta flyttens själva kröning som sker genom att man måste återvända till bostaden och genomföra en flyttstädning.En städning som inkluderar allt – från ugn, fönster, avloppsbrunnar, ytskikt och vitvaror. Men, måste man verkligen göra detta? Måste man vid en flytt verkligen genomföra en flyttstädning?

Det som måste sägas gällande en flyttstädning är följande: en flyttstädning sker av det enkla syftet att man genom denna handling underlättar för den som ska flytta in. Vid en flytt vill man direkt kunna ställa möbler och saker på sina rätta platser – man vill inte börja med att gå omkring med dammsugaren och andra städredskap.

Det är bara att tänka från sitt eget perspektiv för att förstå vikten av flyttstädning. Hur skulle du själv känna, och vilka känslor skulle du få för din nya bostad, om det var alldeles igengrodd av smuts? Varje flyttstädning som sker underlättar för en annan person och det är en lång kedja som det hela handlar om. En kedja där varje länk – varje enskild flyttstädning – måste vara stark.

Med detta som förklaring så kanske vikten av varför en flyttstädning ska ske blir lite klarare.

En flyttstädning kan utföras av en städfirma

Allt detta gör att en flyttstädning är obligatorisk och att man som exempelvis köpare av en bostad där städning ej har skett kan ställa ekonomiska krav på säljaren. Men, att flyttstädningen är obligatorisk innebär inte per se att man själv måste utföra den.

Tvärtom. Idag finns alla möjligheter i världen att lämna efter sig en perfekt städad bostad och där man heller inte behöver betala allt för mycket för detta. Genom att A) anlita en städfirma och B) göra det med Rut-avdraget så kan man få en flyttstädning utförd till halva priset. Rut-avdraget innebär att man som privatperson kan dra av hälften av arbetskostnaden hos det företag man anlitar.

Färre misstag genom professionell flyttstädning

Detta är något som rekommenderas. Dels av det enkla skälet att en flyttstädning är jobbig och kräver en stor ansträngning som dessutom sker då man redan är trött efter en flytt. Dels då en professionell flyttstädning också blir bättre än om man själv skulle städa. Det finns faktiskt många som förespråkar att det borde vara obligatorisk att ta professionell hjälp i samband med att man flyttar och ska städa. Där finns definitivt en poäng, även om det är svårt att lösa rent praktiskt.

Vi ska även tillägga att en flyttstädning kan ställas in om man sluter ett avtal med de som ska flytta in. De kanske vill ha någon möbel eller maskin, du kanske kan erbjuda en snabbare inflytt eller också dra av lite på köpeskillingen. Det står alltså köpare och säljare fritt att komma med en gemensam lösning i frågan. Hittar man ingen sådan – ja, då ska också en flyttstädning ske.