Professionell hemstädning – vilka fördelar finns?

Professionell hemstädning – vilka fördelar finns? Har du svårt att få ditt livspussel att gå ihop? Många idag brottas med den här frågan. Man vill vara överallt – men hamnar ofta mellan stolarna. Något som leder till en ökas stress och en uppgivenhet.

Det är också en stor förklaring till varför hemstädning blivit ett populärt val att göra. Genom att välja hemstädning i en professionell regi så får man andrum i tillvaron och kan prioritera annat. Det är en stor fördel med hemstädning, men finns det andra sådana?

Hemstädning är den tjänst inom Rut-avdraget som visat sig vara mest populär. Att man som privatperson kan anlita en städfirma och dra av halva kostnaden för arbetet har fått många att välja alternativet. I och med att taket för rut-avdraget justerades vid årsskiftet och numera ligger på 75.000 kronor/år så är det också troligt att fler kommer att använda det och att det även mest troligt är just hemstädning som folk i gemen kommer att välja. Men, finns det fördelar med det?

Vi skulle säga att fördelarna med professionell hemstädning vida överskrider nackdelarna. Det vi ovan nämnde är den stora. Att man kan köpa sig tid till annat och prioritera viktigare saker än städning gör att många mår bättre. Man kanske hinner träna, man hinner handla utan stress, man kan arbeta in någon timme på jobbet, man kan träffa vänner och man kan kanske unna sig att njuta av en film under en kväll. Oavsett vilket: hemstädning ger tid till annat.

Städföretagen är flexibla

En annan fördel handlar om att man själv bestämmer. Städföretag är idag flexibla och kundmedvetna. Detta innebär att du som beställare kan utforma tjänsten hemstädning utifrån dina krav, önskemål och behov.

Hur många dagar i veckan ska det städas, under vilka tider på dygnet, av vilken städare och i vilka rum? Du bestämmer själv och företaget anpassar tjänsten efter dig och dina behov. Det gör att man också kan skräddarsy lösningar och verkligen få valuta för sina pengar. Alla har olika behov.

Nackdelar med hemstädning – tänk på detta

Det finns emellertid även nackdelar med hemstädning. En klar sådan gäller det faktum att kvaliteten, milt uttryckt, är varierande mellan olika städföretag. Genom att vara noggrann i samband med att man tar in offerter så kan man också skapa en större trygghet. Referenser och vikten av att ringa tidigare kunder ska inte underskattas i detta! Se till att alltid kolla upp detta innan du skriver ett avtal.

Säkerhet kan också läggas till en nackdel. Det handlar om städning i hemmet och det kan definitivt vara så att tillfället gör tjuven. Återigen så är rekommendationen den att man tar sig tid att undersöka dels hur personalomsättningen ser ut hos företaget och dels att man även ser över vilka rutiner som finns gällande larm och nycklar. Att samma städare kommer är även det något som rekommenderas.

En annan nackdel handlar om att många städföretag erbjuder dåliga arbetsvillkor för sina anställda. Usla löner, värdelösa arbetstider och konstiga upplägg rent allmänt. Här kan du aktivt motverka detta genom att välja en mer seriös firma. Hur ser anställningsavtalen ut – finns exempelvis ett kollektivavtal? Kolla även hur personalomsättningen ser ut. Ett företag vars anställda väljer att stanna hos erbjuder förmodligen bra villkor. Att gå upp några kronor för hemstädning är ett bra sätt att säkerställa både kvalitet och bra arbetsvillkor hos de som arbetar hos företaget i fråga. Du får vad du betalar för.