Kontorsstädning – därför är det viktigt

Kontorsstädning är en utgiftspost för företag som gärna ses över i samband med att man vill sänka sina kostnader. Det är aldrig fel att se över kostnaderna, men att göra det i just den frågan är att begå ett misstag. Om något så borde fler företag snarare justera kostnaden uppåt och betala mer pengar för mer regelbunden kontorsstädning. Det är nämligen något som enbart för med sig positiva konsekvenser.

När mår du egentligen som bäst i din egen bostad? Är det innan du städar eller är det efteråt? De allra flesta människor trivs bättre i rena, fräscha miljöer och tenderar också att dels få ett bättre humör och dels också prestera bättre om det är nystädat. Det är exakt samma sak om vi talar om kontor, offentliga miljöer, sjukhus, vårdcentraler och skolor: ju renare det är, desto bättre trivs vi – och desto mer benägna är vi också att även fortsatt hålla rent.

Genom att ett företag utökar sin kontorsstädning så gör man en investering i sina anställda – och i den egna verksamheten. De anställda kommer att trivas bättre, de får bättre kontroll över den egna arbetsstationen, de är villiga att ta det där extra steget för företagets bästa och dessutom så minskas också friktionen dem emellan. Vem ska sköta disken idag? Varför är det smutsigt i konferensrummet? Vem har lagt föremål A på plats B? Alla sådana onödiga energitjuvar försvinner genom mer regelbunden kontorsstädning.

Kontorsstädning – bättre hygien ger färre sjukdagar

Problem med sjukdagar är ett gissel för många företag. Varje gång en anställd blir sjuk så påverkas omsättningen och resultatet. De eviga sjukanmälningar som sker som en följd av förkylningar, feber eller magåkommor är i de flesta fall onödiga och kan detekteras till arbetsmiljön.

Här kan man genom en bättre – och mer frekvent – kontorsstädning komma till bukt med den problematiken. Det är givetvis en mer komplex fråga också där exempelvis ventilation och annat även det spelar roll.

Men, faktum är att hygienen på många arbetsplatser ligger på en sådan nivå att den medför sjukdomar. Genom bättre städning kan bakterier och baciller tas bort från känsliga områden såsom toalett och kök: det skapar färre sjukdagar och därmed också en ökad lönsamhet. Därför är kontorsstädning en ren investering.

Hitta rätt företag för kontorsstädning

Viktigt gällande kontorsstädning är emellertid att man väljer rätt partner. Det skiljer sig från hur en vanlig städning ser ut. En kontorsstädning är känsligare och måste hanteras med högre professionalism.

På ett kontor finns känslig apparatur, det finns datorer och det finns en massa olika maskiner som kan ta skada om de hanteras på fel sätt. Utöver detta finns även papper, viktiga anteckningar och dokument som måste hanteras på rätt sätt och som inte får försvinna. Man kan även se saken ur ett säkerhetsperspektiv. Vem städar – och hur pålitlig är denne?

Genom att undersöka vilka alternativ som finns och genom att välja en trygg partner för sin kontorsstädning så finns det bara vinster. Rådet är att ta sig tiden att se över vilka företag som finns, vilken vana de har av kontorsstädning och hur deras referenser ser ut innan man väljer. Att bara välja med plånboken kan bli kostsamt i längden.